Sonorizarea ambientala rezidentiala

…cum să ai un sunet extraordinar în curtea ta (și să-ți faci vecinii invidioși toată vara)

 “Copiii sunt la școală, gazonul este sub control, iar grătarul este gata pentru a alimenta un flux nesfârșit de rude și prieteni neașteptati. Sunteți gata pentru vară! Dar nu ați dori să treceți la un alt nivel în acest an? Cum ar fi să adaugați niște boxe de exterior în rețeta acestei veri perfecte? Vara are nevoie de o coloană sonoră și, în afară de asta, ce cale mai bună aveți să o goniți din curte pe matușa Frusina atunci când vă umilește în fața copiilor cu povești incomode ale copilăriei dumneavoastă?”

Scopul acestui articol este de a vă ghida în alegerea unui sistem de sunet pentru spațiul exterior din jurul casei, pe care toți încercăm să-l folosim cât mai mult, din Aprilie până în Noiembrie. Bineînțeles, cei care iubesc frigul sau zăpada se pot bucura de performanțele acestor boxe și în lunile de iarnă.

Menționăm că produsele recomandate și prezentate în acest articol sunt exclusiv distribuite de DeBoot și reprezentanți în România, iar recomandarea o facem în urma experienței acumulate. Orice alte produse fabricate de alte firme nu fac obiectul acestui articol.

De asemenea, boxele prezentate au fost proiectate și sunt capabile să funcționeze în exterior cu performanțe ridicate, o lungă perioadă de timp. Vă recomandăm ca, înainte de a cumpara un sistem de sunet pentru exterior, să verificați dacă este rezistent la intemperii, altfel s-ar putea ca durata de funcționare să fie de câteva … grătare, iar calitatea sunetului sa fie inferioară.

Înainte de achiziționare,  trebuie să vă hotărați ce suprafață doriți să sonorizați. În funcție de importanță, am împărțit aceste spații în 3 categorii:

- cel mai important este locul în care vă petreceți cea mai mare perioadă din timpul petrecut în exterior: terasa acoperită sau bucătăria de vara și, cu o creștere din ce în ce mai mare în ultima perioadă, zona de vizionare a filmelor în exterior, cu sunet surround;

- a doua ca importanță sunt zonele în care aveți activitați ocazionale: spațiile verzi/gazonul unde se joaca copiii sau se pun sezlong-uri pentru bronzare, alei pentru plimbări sau jogging, zona grătar sau zona din jurul piscinei;

- cea de a treia este restul grădinii ce permite savurarea unui fundal sonor ambiental oriunde vă aflați în curte.

În zonele cu vegetatie abundenta, boxele tip piatra, cele ingropate sau cele la nivelul solului se pierd cu usurinta in peisaj.

După ce ați ales zonele care doriți să le sonorizați și înainte de luarea unei decizii finale, trebuie să tineți cont de câteva aspecte care pot prelungi viața boxelor:

- dacă nu este specificat că sunt fabricate în mod special cu rezistență sporită la îngheț/dezgheț și nu aveți nevoie, demontați-le pe perioada iernii;

- la amplasare, nu le orientați cu difuzoarele/sita în sus;

- dacă doriți instalarea pe o terasă, amplasați-le pe casa sub streașină sau ferite de ploaie;

Înainte de a prezenta modele propriu-zise, trebuie să luați în calcul cablurile de boxe: dacă aveți o curte mare, cu trasee mai mari de 30metri, ganditi-va si la instalarea unui sistem profesional pe 100V – în felul acesta pierderea semnalului pe cablu va fi mult redusă. Cablurile trebuie să fie speciale pentru exterior (există cabluri de boxe care pot fi îngropate direct în pământ) și cât mai groase.

Nu în ultimul rand, amplificarea. Poate fi zona 2 de pe receiverul pe care deja îl aveți sau amplificatoare separate din sistemul multiroom (aici chiar ar trebui să vă sfătuiți cu un specialist).

Și acum, să trecem la prezentarea produselor:

- pentru amplasarea pe orice perete sau sub streașină sunt disponibile TruAudio OP-6.2, Sonance Mariner 6.2, Origin Acoustics OS64DT, Near LB6. Amplasarea a 2 boxe cu pastrarea stereofoniei este recomandata, dar, acolo unde nu este posibil, există varianta de boxă stereo TruAudio OPD-6.2 ce conține ambele canale . Dintre boxele de mai sus, varianta cu sunetul cel mai bun (fidelitate și detaliu asemănător unei boxe de interior) și prețul cel mai bun pentru categoria sa, este RBH MC-6AW;

RBH MC-6AW boxe de exterior cu un sunet detaliat, componente de inalta calitate si putere mare 130W

- o variantă preferată atât de proprietari cât și de designeri și peisagiști, sunt boxele “invizibile”. Acestea pot fi cele de grădină îngropate, cu sunet răspândit de jur imprejur și cu un adaus de bas, pentru doritori, de la Park Stevens PS4 (probabil cea mai bună variantă). Alternativa ar fi îngroparea boxelor în perete cu sonorizarea teraselor sau spațiilor adiacente casei, cu difuzoare Amina. O altă variantă un pic mai vizibila ar fi TruAudio AS1 sau Origin Acoustic AS41 cu boxe direcționale și cu bas îngropat.

TruAudio AS1- instalat pe un suport la nivelul solului, și bas-ul al cărui port de extindere se vede la suprafață, corpul voluminos fiind îngropat.

Park Stevens – aici în varianta îngropata cu capac pentru direcționarea undelor 360grade. Fabricat din aluminiu și cu 12 sisteme de prindere, este printre cele mai bune variante de sonorizare a grădinilor sau teraselor.

- pentru persoanele care acceptă elemente adiționale de decor în grădină, sunt disponibile boxe în formă de piatră RBH R8, TruAudio RKD-8, Earthquake Granite-10D + 52,  sau în forma de suport de flori funcțional Niles PB6Si sau PS6Si sau decor NEAR IG. O altă variantă foarte bună sunt boxele de la Terra Speakers LS.32 care sonorizeaza aleile, precum și asigură iluminarea lor.

- cea mai simplă metodă de sonorizare, ce nu necesită nici un cablu este varianta fără fir și cu acumulatori de la Soundcast ce conține 8 difuzoare, conexiune prin bluetooth, multizonă.

Soundcast – cel mai bun sistem mobil de exterior. Varianta cea mai mică Melody – cu acumulator pentru 20 ore de muzică continuă, 8 difuzoare pentru sunet 360 grade și conexiune wireless.

- în cazul unor condiții speciale, zone de munte sau în care vremea rece este preponderentă, cu zăpadă multă și în care boxele nu se pot scoate în timpul iernii, recomandăm alegerea unor produse extraprotejate, cum ar fi Terra Speakers.

Pentru cei ce doresc solutii de lux, boxe C’Seed de calitate inalta ce se ridica din sol motorizat sunt solutia cautata

luxury outdoor speakers

În cazul în care sunetul nu este de ajuns, se pot instala televizoare speciale de exterior ce rezistă la intemperii și au o luminozitate crescută, în cazul în care soarele bate direct : Aquavision și Videotree. De asemenea, pentru un surround în exterior se poate alege un ecran video cu LED ARCH, un ecran LED de lux portabil Stealth Acoustics si C’Seed sau videoproiecție pe perete vopsit cu vopsea specială Mighty Brighty.

In cazul unui sistem video recomandam un soundbar de exterior pentru pastrarea sunetului surround : TruAudio Slim H2O sau unul de putere mai mare Coda Audio KTV Soundbar

Pentru o integrare și control perfect, dacă aveți și o casa inteligentă gen Control4, alegerea muzicii, volumul pentru fiecare zonă în parte, schimbarea filmelor sau a canalului TV se face foarte ușor de pe telefonul mobil.

Suplimentar se pot instala suporti electrici pentru televizoare care le ascund cand sunt oprite sau lift de exterior pentru a ascunde echipamentele electrice din terasa in pult – expresor, dozator bere etc.

Pentru detalii, proiecte sau prețuri pentru produsele de mai sus, vă rugăm să ne contactați.

Și acum … adă berea!!

Postat in Rezidential

Un comentariu la Sonorizarea ambientala rezidentiala

  1. Bogdan a spus pe data de:

    Foarte bun articolul, felicitari!!!

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>