Sfaturi pentru cablarea unei case moderne
In primul rand, felicitari pentru construirea unei noi case!
Acest articol a fost scris pentru tine ca sa poti evita toate neplacerile ce pot aparea ulterior din cauza lipsei cablurilor necesare pentru a trai in secolul XXI.
Cu aceste probleme (noi, DeBoot si AVDesign) ne intalnim zilnic si au doua cauze: prima fiind constructorii si electricienii care din comoditate, costuri cat mai reduse sau ignoranta va cableaza casa numai bine pentru o instalatie din 1990, iar cea de-a doua sunt chiar proprietarii care, din cauza ca nu au fost informati la timp, considera acest lucru foarte putin important, dar gresesc.
In urmatoarele randuri vom incerca sa iti explicam ce sa faci ca sa scapi de neplacerea de a sparge peretii dupa ce toata casa este finalizata, sau mai mult, dupa ce te-ai mutat in ea.
Nu exagerez deloc spunandu-ti ca in fiecare luna ne intalnim cu urmatoarea situatie: un client ne suna si ne spune ca tocmai ce si-a finisat casa si ne-a sunat ca sa-i instalam acum un sistem casa inteligenta, o distributie audio-video multiroom sau o camera surround.
Practic, daca ne cheama in acest stadiu sau dupa ce s-au mutat nu este o prea mare diferenta. Ca sa ajunga la aceasta decizie, viitorii proprietari se bazeaza ori pe faptul ca electricianul le-a tras cablurile pentru sistemul de sunet (pana acum nu am intalnit NICIODATA cabluri care sa fie minim ceea ce era necesar, de obicei fiind trase cabluri de boxe de 2 X 0.75 mm2 sau chiar cabluri de retea) sau pe faptul ca tehnologia a evoluat si orice se poate wireless (fa-ti un serviciu si foloseste cat mai putin wireless in jurul tau fiindca electro smogul este daunator, in plus costa mult mai mult si nu este la fel de fiabil).
Nu in ultimul rand, o infrastructura corecta a cablurilor instalate in casa ta creste valoarea casei – o sa zici “pfua! ce diferenta au cateva cabluri la vanzare?”, dar ia gandeste-te ce ar spune un posibil cumparator daca ar avea de ales intr-o casa necablata si casa ta care este pregatita pentru a instala aproape orice, fara costuri suplimentare, fara mesteri … fara bataie de cap!
Ca o concluzie inainte de a incepe, citeste acest articol ca sa poti economisi din cheltuielile mult mai mari ce pot aparea ulterior, plus deranjul aferent. O mica investitie in acest moment pentru cablarea adecvata iti pregateste casa pentru majoritatea sistemelor pe care ai vrea sa le instalezi in viitor (si care se vor monta fara probleme in acel moment). Daca ai tras un cablu prin perete el e disponibil acolo indiferent daca il folosesti peste 3 luni sau peste 6 ani.
Foarte important:
-acum cablurile sunt introduse in tub flexibil copex pentru ca in cazul unui incendiu flacara sa nu se propage ceea ce este foarte bine sa se faca, dar si mai bine e sa se foloseasca direct cabluri rezistente la foc sau care nu propaga focul (sunt mai scumpe dar riscul intinderii incendiului scade, ocupa mai putin loc in perete si se trag mai usor).
– daca ai cumva casa conectata la un sistem trifazat, electricienii fac treaba “buna” si calculeaza astfel ca tot consumul sa fie impartit intre toti consumatorii ceea ce era bine acum 20 ani cand existau multi consumatori mari. In zilele noastre si mai ales daca vei avea o casa inteligenta, majoritatea echipamentelor sunt conectate intre ele: lumini, televizoarele din toate camerele, pompe exterioare etc. In cazul in care acestea sunt legate la faze diferite, intre faze poate apare o decalare ceea ce provoaca o diferenta de potential intre faze (adica un curent) care in cazul in care acestea sunt conectate intre ele poate duce la “arderea” prin supratensiune a respectivelor echipamente. In acest caz folositi o singura faza pentru toate echipamente inclusiv lumini daca sunt inteligente, si celelalte faze pentru consumatori care nu conectati cu alte echipamente – masina de spalat, de uscat, cuptor electric, hidrofor (legat cu releu voltage free). O varianta mai scumpa ar fi instalarea unor separatoare galvanice, dar este scump si complicat.
Vom face o categorisire in functie de sisteme, tu fiind cel mai in masura sa alegi pe care dintre ele ar trebui sa le folosesti. Cu toate acestea, recomandam trasarea a cel putin doua cabluri de retea spre fiecare camera (aceste cabluri pot fi folosite in multiple aplicatii – internet, semnal video, semnal audio, control pentru sisteme inteligente, alimentare pentru consumatori foarte mici, contacte pentru relee sau senzori). De asemenea, pe langa cel de retea este necesar un cablu coaxial RG6 ecranat de 3 sau 4 ori pentru televiziune prin cablu/satelit, modemuri, operatori cablu si camere video la nevoie.
Cateva din sistemele ce necesita trasarea cablurilor sunt: sisteme alarma, senzori prezenta/contact, home theater, audio multiroom si sisteme surround, telefoane fixe, interfonie/videointerfonie, reteaua locala pentru calculatoare, camere supraveghere, poarta, termostate, rulouri sau draperii electrice, sisteme acces si irigare. La instalarea acestor sisteme ar trebui sa te decizi si asupra unor zone centralizate de control (unde se vor pune toate echipamentele), preferabil doua , de exemplu in dormitor si living room.
Sistemul de control si automatizare al casei – smart home
Acest sistem este foarte personalizabil si are diferente mari de la firma la firma. Totusi, ca principiu de baza, nu gresesti mult daca pleci de la un punct centralizat unde este rack-ul si unde vor fi instalate controllerele (HC=Home Controller ), si vei trage cabluri spre orice echipament se vrea controlat (rulouri/draperii, usa garaj, releu stropitori exterioare, modul comanda clima, touch-screen-uri, modul comanda incalzire, televizoare, butoane de control si orice alte echipamente controlabile IP, infrarosu sau printr-un releu).
Cablurile sa fie Cat5e/Cat6 sau mai bune pentru a putea opera majoritatea cererilor. In cazul controlului luminilor, sunt 3 mari variante posibile, dar daca nu te-ai decis la un anumit sistem, fa cablarea standard de alimentare a luminilor (pe care o stiu electricienii) si pana la locul intrerupatoarelor trage si un cablu de retea (in felul acesta se va putea alege si in ultima instanta intre controlul wireless sau pe BUS).
Audio multiroom si Home Theater
Daca doresti ulterior un sistem audio multiroom sunt necesare de la amplificatorul central trase cabluri de boxe spre fiecare locatie unde se vor monta difuzoare in tavan. Cablurile sa fie de minim 2X1,5 mm2 pana in 10m, 2×2,5 mm2 pana in 20m si de minim 2X 4mm2 pentru lungimi mai mari. Sa iei in considerare si sunet pe terasa si in curte. Pentru un sistem surround sunt necesare cabluri de la locatia amplificatorului (in comoda de langa televizor sau centralizat intr-un rack) spre fiecare boxa din sistemul surround (3 fata, 2/4 perete sau tavan, 2/4 tavan ptr Atmos). Cablurile trebuie sa fie de minim 2×2,5 mm2 (chiar mai groase) si de foarte buna calitate (uitati-va sa aiba cat mai multe fire subtiri in fiecare cablu). Pentru subwoofer iti mai trebuie un cablu de semnal (RCA-RCA) de la amplificator.
Sistem de securitate/alarma si alarma incendiu
Traseele la aceste cabluri sunt de la centrala spre echipamente. Centrala ar trebui sa fie tot langa un HC pentru conectarea si la un sistem smart home. Cablul este specific cat3 – “cablu de alarma”. Echipamentele care ar trebui instalate ar fi: senzori magnetici la toate usile si geamurile de la parter, senzor geam spart, senzor de miscare, senzor de caldura, senzor de fum, tastaturile de la intrari. Pentru definirea acestora este recomandata consultarea unei firme de specialitate.
Control acces
De la HC ar trebui trase cabluri pentru controlul portilor de la intrare, usa intrare exterioara, usa garaj, eventual si usa de intrare (desi aici se folosesc yale inteligente cu baterii – wireless, trasarea cablurilor prin usa fiind dificila si nu foarte fiabil). Integrarea accesului intr-un sistem smart home face viata usoara din multe puncte de vedere, de ex: iti trimite un mail cand ajung copii acasa, verifica si anunta daca nu ai inchis usile noaptea (iar apoi le poti inchide chiar daca esti in pat), cand ajungi acasa cu masina apesi un buton si ti se deschide poarta la garaj, se dezarmeaza casa, temperatura se seteaza la ….22grade C, luminile se aprind pe hol, bucatarie si dressing, muzica porneste cu playlistul preferat …etc.
Distributia semnalului TV/video
In cazul in care se foloseste un sistem clasic cu decodor langa fiecare televizor, trebuie facuta o distributie a semnalului, preferabil de langa un HC spre fiecare televizor in parte. Cablu ar trebui sa fie minim RG6 triplu ecranat. Firmele instaleaza tot felul de cabluri coaxiale de provenienta indoielnica, iar cand va mutati veti descoperi ca desi aveti cablu tras, canalele HD nu merg … in cel mai bun caz. Pe langa acest cablu ar trebui tras si un cablu Cat5e pentru televizor, controlul sistemului satelit daca este cazul, diversi senzori de care e posibil sa aveti nevoie (transmisie IR). Pentru camerele de supraveghere clasice se folosesc acelasi tip de cabluri + unul de alimentare, dar daca puteti, treceti pe camerele IP care ofera o calitate mai mare, control mai facil, acces mai usor si sunt din ce in ce mai ieftine. Pentru aceste camere este necesar un cablu Cat5/Cat6 si recomandabil un cablu de alimentare a camerei (unele camere accepta alimentare PoE – adica prin cablu de retea – dar costurile cresc foarte mult, iar camerele de exterior cu LED-uri infrarosu consuma destul de mult si pot crea probleme in timp).
In cazul in care distributia semnalului video se face centralizat recomandam consultarea unei firme de specialitate. Acest sistem desi mai scump, are multe beneficii: calitate superioara a semnalului, accesul la orice sursa din orice camera, costuri scazute cu decodoare, media playere etc deoarece se instaleaza mai putine (cheltuieli lunare mai mici cu operatorii de cablu).
Telefon
Desi telefonul cu fir e cam de domeniul trecutului, o casa mare care poate deveni birou poate avea nevoie si de asa ceva. Un cablu de telefon nu este o investitie foarte mare. In plus companiile de cablu dau telefoane fixe gratuit, iar cu cablul tras il poti aseza in ce camera vrei tu.
Cat5e, Cat6, Cat7?!
Desi cel mai folosit, cablul de retea este cea mai mare necunoscuta.
Cat5e este cel mai comun model de cablu de retea care poate ajunge la viteze de 1Gb/s si chiar 10Gb/s la distante de pana in 15 – 20 metri (cam putin pentru locuintele uzuale). De aceea un standard pentru 10Gb/s este de 55 metri pentru Cat6 si 100m pentru Cat7. Pentru cablu mai bun, instalarea este mai complicata cu unghiuri mai mici de indoire si conectori corect instalati. Cablurile acestea nu trebuie trase pe langa cablurile de curent.
Nu uita sa ceri celui ce iti trage cablurile un jurnal cu toate cablurile trase, eventual si traseul lor, fiecare cablu sa fie numerotat/denumit in capete, daca sunt lasate in perete sa stii exact locatia, cablurile sa fie verificate pentru continuitate, daca sunt puse panouri/prize sa stii unde/ce/si de ce sunt acolo, si preferabil si o schita cu toate traseele. In general toate aceste cerinte se fac cu costuri suplimentare, dar sunt foarte importante – degeaba ai trase toate cablurile daca nu stii de unde pleaca si unde ajung!
Un alt sfat ar fi sa faci cat de multe poze poti cu cablurile trase pe pozitie, inainte de inchidere tavane, tencuieli etc. O astfel de poza te poate scapa de multe necazuri in anumite momente.
Ne-am inspirat in alcatuirea acestui articol din cei 20 de ani in domeniu + articole CEDIA, Control4, ElectronicHouse si TruAudio.
Tare casa ! Felicitari!