O noua revolutie in sunetul surround – Dolby Atmos

“Dolby Atmos este pentru sunetul surround ce a reprezentat trecerea de la televizorul alb/negru la cel color”

Daca te pasioneaza cat de cat domeniul, sunt sigur ca ai auzit sau vazut tot mai multe recenzii, echipamente, filme si pareri despre Dolby Atmos. Nu doar atat, dar se pare ca lumea este foarte entuziasmata de el si hai sa vezi de ce:

CE ESTE – Atmos este un sistem audio complet nou dezvoltat de Dolby, care schimba fundamental modul în care sunetul este gandit pentru filme și prezentat in cinema. Atmos utilizează o abordare bazata pe obiectele din film, fata de sistemul surround actual care are ca baza canalele de sunet, lucru prin care Dolby a oferit o mai mare libertate de creatie a regizorilor din punctul de vedere al invaluirii publicului cu sunet.

DE CAND – S-a lansat in 2012 doar in cinematografe ca un surround super “tunat”. Primul film a fost “Brave”/ “Neinfricata”, iar de atunci au fost facute mai multe filme in acest format. Salile contin minim 64!! de boxe amplificate separat, pentru invaluirea iubitorului de film, cu sunet real, de peste tot, inclusiv o cupola de sunet (ceea ce lipsea in surroundul clasic).

NU DOAR CATEVA EFECTE DE SUNET – Totul este schimbat! Inainte se lua sunetul si se impartea in cate canale erau disponibile (5, 7). Acum mixajul este cu totul altfel: “Dolby Atmos este un format audio bazat pe obiecte care constă din două tipuri principale”, a explicat Craig Eggers de la Dolby, “obiectele statice sunt sunete care rămân fixate în loc [cum ar fi] greieri, ciripitul, coloana sonora, etc. Obiectele dinamice sunt sunetele care se plimba prin spațiul de ascultare tridimensional. Un exemplu de obiect dinamic poate fi un elicopter care zboara deasupra, sau o săgeată care trece pe langa personajul din film sau chiar un val care se sparge de o navă.” Astfel, chiar daca personajele sau camera se misca, sunetul va veni intotdeauna asa cum este in realitate, din locul corect. Regizorii vor avea practic un nou personaj care nu se va vedea, dar care poate puncta lucruri importante de pe ecran (o voce din spate sau sunetul care se duce intr-un anumit loc, atragandu-ti atentia spre acel spatiu, fara sa fie nevoie de miscarea camerei pentru acest lucru).

AI NEVOIE DE CATEVA BOXE IN PLUS – dar stai, nu te speria. Chiar daca in cinematografe configuratia este cu 64 boxe, pentru casa sistemul a fost conceput sa fie mai usor de instalat. Practic configuratia minima este de 5.1.2 (adica sistemul surround 5.1 pe care il ai deja la care se adauga sunetul din “cer” dat de 2 boxe). Configuratia ideala pentru casa este de 5.1.4 sau 7.1.4, dupa spusele celor de la Dolby. Sunetul de deasupra poate fi realizat prin amplasarea difuzoarelor in tavan (ideal), dar pentru cei care nu pot alege aceasta varianta, s-a realizat o boxa care sa trimita sunetul spre tavan si de acolo sa se reflecte spre zona de auditie, iar aceste boxe pot fi puse peste boxele vechi (surround si boxele de fata), ca in pozele de mai jos.

Un sistem 7.1+ 4 boxe Atmos montate peste boxele fata si pe surround spate cu reflexie din tavanUn sistem 7.1+ 4 boxe Atmos montate in tavan

AMPLIFICATOR NOU – nu neaparat! Anumiti producatori au lansat variante firmware pentru produsele lor capabile sa redea Dolby Atmos, astfel ca, odata amplasate difuzoarele si facut update-ul, totul este gata. Daca totusi amplificatorul care il aveti nu este compatibil, deja sunt foarte multe produse pe piata capabile sa redea acest format.

COMPATIBILITATE – maxima. Dolby au gandit sistemul astfel incat sa nu trebuiasca sa schimbi totul pentru a te bucura de acest format. Discurile si playerele Bluray sau orice player HD vor putea reda Atmos fara probleme. Chiar daca filmele sunt putine (peste 100), tot mai multe case de productie vor remixa sunetul in Dolby Atmos. Nu doar atat, soundtrack-urile surround 5.1 sau 7.1 suna mult mai bine la redarea cu decodare Atmos.

Gravity, premiat Oscar pentru coloana sonora, va fi lansat Bluray cu Dolby Atmos

Ca o concluzie, Dolby Atmos este un urias pas in fata pentru sunetul surround din casele noastre. Pe langa Dolby, Auro 3D a lansat un sistem performant similar, iar DTS va lansa formatul DTS:X in luna martie, ambele formate putand fi disponibile prin upgrade-uri de firmware direct de pe internet la anumiti producatori.

Firmele reprezentate direct de DeBoot au fost prezente in ultimele 6 luni la mai multe targuri cu succes incontestabil: GoldenEar au avut cel mai bun sistem Atmos considerat de criticii de la Cedia 2014, Steinway Lyngdorf au adaugat si Atmos procesorului lor “room perfect” considerat cel mai bun din lume, Procella a adaugat procesorul Trinnov cu rezultate spectaculoase in salile cu sunet imersiv, iar ATI a uimit cu sunetul detaliat la targul CES 2015.

Daca doresti un astfel de sistem, un upgrade sau doar sfaturi despre Dolby Atmos, contactati-ne fara retinere!

Am scris acest articol inspirandu-ne din : cursul DOLBY, trainingurile firmelor GoldenEar si Procella, documentatiile primite, precum si din articolele revistelor Electronic House si Residential Systems.

3 raspunsuri
  1. cristi
    cristi says:

    Daca am deja un sistem audio 7.1 de 100W per canal, exista vreo posibilitate de a „adauga” 4 canale adiacente pentru un sistem 7.1.4 Atmos ? sau trebuie neaparat renuntat la amplificatorul actual, si sa cablez boxele la un receiver Denon complet. A doua intrebare ar fi de ce receiverele 11.2 si 13.2 prevazute doar cu preamplificare sunt MAI SCUMPE decit cele care au si amplificarea de putere pe cel putin 7 boxe gata inclusa ? Nu inteleg ratiunea pentru care in lipsa etajelor finale de putere (ceea ce implica amplificator audio separat), pretul unui receiver de tip preamplificator e dublu …

    Răspunde
    • AV Design
      AV Design says:

      Daca aveti deja un amplificator de 7.1 pe care doriti sa-l pastrati, singura varianta ar fi un preamplificator separat care sa decodeze sunetul imersiv + inca 4 canale. Din pacate din toate aceste update-uri cel mai mare pierzator este Receiverul. Noi recomandam module de amplificare separata (care isi pot face treaba si zeci de ani) si preamplificator separat ( chiar daca in lipsa unuia dedicat se foloseste initial doar partea de preamplificare dintr-un model mai mic – cu concesiile de rigoare). In general preamplificatoarele separate contin si componente, procesare si DAC-uri superioare calitativ si de aceea si pretul mai mare….

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Sistemul de sunet – in toate variantele sistemul de sunet este imersiv (aici detalii) necesita boxe dispuse pe pereti si pe tavan. Am specificat amplificatoare si procesoare de sunet […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *