Echipamente electronice invizibile

…sau arta camuflajului Audio-Video

Visul fiecarui om atunci cand isi construieste sau renoveaza casa este sa se bucure de avantajele unor echipamente audio video cat mai bune mentinand in acelasi timp estetica si eleganta design-ului interior. De fapt acesta este si visul oricarui designer sau arhitect. Acest lucru este posibil de foarte mult timp, iar in ultima vreme apar tot mai multe solutii ce usureaza ascunderea echipamentelor. Executarea inteligenta a proiectului si integrarea cu succes in décor (integratorii de sisteme AV impreuna cu designeri, arhitecti, etc.) vor produce intotdeauna uimire si respect din partea privitorului.

Practic orice echipament poate fi ascuns sau mutat in alta parte, fara sa-si piarda functionalitatea.

Vom da cateva exemple despre ce si cum se poate ascunde, iar spre sfarsitul articolului va vom oferi si cateva solutii simple si necostisitoare.

Cand televizorul nu este functional, se retrage si in locul sau apare imaginea ce completeaza tabloul

Rack-urile sunt in continuare echipamentele care se doresc a fi cat mai ascunse. Rack-urile sunt acele cutii de metal in care sunt instalate toate echipamentele din casa (preferabil). Acestea se pot instala in dulapuri, perete sau pot sta in dressing, de unde sunt trase cabluri in intreaga casa. La acestea cel mai important lucru este ventilatia buna, controlul si accesul facil. Daca instalati toate echipamentele din casa intr-un singur loc ele nu mai sunt necesare in fiecare camera, astfel ai scapat de majoritatea lucrurilor nedorite. Totusi, aceste echipamente trebuie sa “asculte” de tine iar cea mai buna varianta pentru a face acest lucru este un sistem smart-home (casa inteligenta).

Aici rack-ul a fost ascuns intr-un perete cu extindere intr-un spatiu de sub scara spre etaj, acoperit de un tablou

Pentru a putea ascunde cat mai multe echipamente, ar trebui sa iei in considerare un sistem casa inteligenta care iti poate si controla aceste echipamente, indiferent de locatia lor. Mai ales ca sunt tot mai ieftine si tot mai destepte. Control4 poate realiza usor toate cerintele clientului.

Cererea pentru echipamente ascunse in sufragerie este tot mai mare fiindca nimeni nu vrea sa vada toate “accesoriile” din jurul televizorului – dvd, bluray, receiver, amplificator, etc. Daca nu le poti pune intr-un rack si sa le scoti de acolo,  ideal este sa cumperi o comoda speciala pentru asa ceva, care are spatiile concepute astfel incat echipamentele sa incapa, dar are si sisteme de ventilatie pasiva sau activa foarte bune. In cazul in care bugetul nu o permite, se pot adapta comodele deja existente – important este ca sa verifici daca incap echipamentele astfel incat sa existe minim 5 cm in jur pentru ventilatie, nici un spatiu sa nu fie inchis complet (daca se inchid, trebuie taiate gauri sus si jos prin spatele comodei si daca e posibil, de adaptat un ventilator silentios cu un termostat pentru a scoate aerul supraincazit) si de instalat un sistem de extindere a semnalului infrarosu pe care il vom explica mai jos.

Televizoarele si boxele sunt cele mai “urate” de catre doamne , dar acestea au suferit si cele mai mari modificari. Daca televizoarele au devenit mai usoare dar mai late, boxele sunt tot mai usoare si mai mici cu performante tot mai bune. TruAudio a jucat un rol esential cand a lansat seria Phantom (continuata acum si cu seria Ghost) care a facut ca difuzoarele de tavan sa fie instalate cu o masca fara margine, foarte subtire si foarte putin iesita in evidenta. Nu demult au lansat si modelul Trunami de subwoofer instalabil in perete (fiindca toata lumea uraste cutiile acelea mari din mijlocul sufrageriei). GoldenEar a realizat singurele difuzoare de tavan al caror sunet intr-un sistem surround nu-l simti ca vine de sus, fiind declarat si cel mai bun sistem Atmos la cele mai mari targuri din lume. Adevaratele difuzoare invizibile sunt insa cele de la Amina care sunt efectiv ingropate in pereti, peste ele aplicandu-se un strat de vopsea, fara sa se vada nici macar un semn. In plus acestea pot fi puse in cele mai dificile conditii – bai, saune, exterior.

Instalarea unui difuzor Amina

Televizoarele – fiind mai usoare se instaleaza mai usor pe un suport electric care il poate asunde in mobila, sub pat, in tavan, in podea, etc. Exista si mai multe variante in care televizorul se pierde in décor prin incadrarea in rama unui televizor iar un material printat il ascunde cand nu functioneaza. Alternative sunt si cu obiecte de arta care sunt trase deoparte in momentul functionarii televizorului. Cel mai de succes model este Inca box lift. Inca fabrica produsele conform cerintelor si necesitatilor clientilor pentru un unghi bun de vizionare.

Suportii de televizor sunt un element important. De la un suport simplu, care iti tine televizorul lipit de perete, dar pe care la nevoie il poti trage in exterior si orienta spre o anumita pozitie din camera, cu mana, pana la suportii care iti scot automat televizorul dintr-o comoda, din podea, din tavan, de sub pat, etc. In plus suportul se poate roti pana la 360 grade pentru a-l orienta exact spre locatia necesara in acel moment.

Daca sunteti cinefili dar totusi o camera separata home cinema nu e posibila, un sistem ecran si videoproiector in living room este cea mai buna solutie.  Ecranul poate fi ascuns in tavan fara sa se vada , iar Screen Innovations face cele mai bune ecrane pentru spatii luminoase, astfel ca imaginea sa fie buna indiferent de ora la care te uiti, de asemenea se pot pune chiar si in fata unei ferestre/usi, deoarece lumina nu trece prin ele. In plus, controlul luminii se poate face si cu rulouri sau draperii QMotion (fara fire) sau orice tip de draperie/rulou. Videoproiectorul poate fi ascuns in tavan de unde coboara cu un lift special, sau in nise special realizate. In poza de mai jos s-a dorit un astfel de sistem intr-o casa de epoca, fara modificarea designului, astfel ca boxele nu se vad deloc, ecranul dispare in tavan, iar videoproiectorul este in camera vecina, lumina iesind doar printr-o fanta care este acoperita de tablou atunci cand sistemul nu functioneaza.

Videotree ascunde televizoarele in oglinda, nu doar pentru bai, dar si pentru sufragerii. Televizoarele in oglinda pot fi oarecum suparatoare din cauza reflexiei de pe sticla exterioara necesare unei oglinzi. E bine sa luati in considerare acest aspect, chiar daca Videotree are cele mai bune performante din acest punct de vedere.

Mai sus am descris situatiile cel mai des intalnite, dar proiectele sunt multiple si tin doar de imaginatia ta si de tehnologia disponibila. O enumerare ar fi aproape imposibila, dar ca sa iti faci o idee, voi da cateva exemple intalnite de noi: boxe surround care ies automat din mobila, un expressor ce iese dintr-un blat instalat intr-o terasa, un televizor camuflat dupa dulap, care apare doar la comanda, sticla inteligenta ce devine opaca pentru a ascunde o camera,  rulouri electrice camuflate in tavan, corp de iluminat invizibil cand nu este aprins, pereti/usi ce se misca lasand la vedere o biblioteca/sistem AV/corp de mobila, sisteme ce tranforma o masa de cafea in una de luat cina, sisteme ce pot muta dulapuri, fotolii si multe altele.

Usor de realizat:

Printre proiectele mai usor de realizat este instalarea unui televizor pe perete fara ca un manunchi de cabluri sa “explodeze” in jurul sau. Ideal in acest caz este ca toate cablurile necesare sa fie trase prin perete in momentul constructiei sau renovarii. In cazul in care acest lucru nu mai este posibil, D-line este solutia cea mai buna. De asemenea, o  cutie ce poate contine diverse echipamente, inglobata in perete in spatele televizorului, este o solutie mai mult decat necesara si practica in anumite situatii cand nu exista nimic in jur in care sa poate fi ascunse echipamentele accesorii. Anumite cutii contin si suportul de televizor facandu-l sa stea de parca ar fi lipit de perete. Acolo poate fi ascuns un media player, o protectie la suprasarcina (o idee buna daca ai dat  mii de euro pe un televizor), receiver satelit sau videobalun in cazul unei transmisii video centralizate .

Extinderea semnalului infrarosu de la telecomanda – daca toate aparatele sunt dupa o usa de lemn, sticla mata, etc. telecomenzile nu vor putea transmite semnalul si de aceea se pune un receptor mic langa televizor sau pe comoda, care preia semnalul IR de la telecomanda si il transmite prin cablu catre fiecare unitate ( cd-player, receiver, amplificator, etc.). Aceste sisteme sunt multiple si pornesc de la 30 euro, dar ai grija, deoarece capacitatea de a prelua semnalul e diminuata la cele ieftine si te trezesti apasand de X ori pe telecomanda fara sa se intample nimic.

Senzorul kitului de extindere IR si un pat de cabluri D-Line

Ascunderea cablurilor a fost intotdeauna o problema daca nu au fost trase prin perete. Acum sunt destule alternative cum ar fi prin plinta, prin tavanul fals sau printr-un pat de cablu design ce se pierde in décor D-Line. Este de inteles dorinta tuturor de a alege varianta fara fir, dar ai grija cu wireless-ul fiindca, desi scapi de grija cablurilor, nu e cea mai buna solutie intodeauna, deoarece: nu e la fel de fiabil, mai ales daca ai un router primit cu abonamentul la internet, echipamentele mai dau “rateuri” la conectarea intre ele, calitatea este aproape intotdeauna mai mica decat in cazul cablurilor, pretul este mai mare, si nu in ultimul rand, sanatatea ta – pentru un multiroom wireless, de exemplu, se transfera in mod constant o cantitate de informatie de la si spre receptori, tot timpul, prin unde, care, pe langa undele de telefonie, radio si celelalte echipamente wireless care le ai in casa, vor trece si ele prin corpul tau. Deci cat mai putine cu atat mai bine.

Acest articol este si raspunsul la intrebarea “de ce sa iau de la voi si nu de la un mare retailer?”, “ ce aveti voi in plus?” Acest lucru il avem in plus – solutia.  Magazinele online sau un retailer mare este o mare adunare de oameni impersonala si necalificata. Mai clar – ai nevoie de un televizor care sa se integreze in design-ul deosebit al camerei tale. Te duci la magazinul “Mega…” din mall si intrebi un vanzator dintre cei de acolo… care nu stie dar il cheama pe cel mai vechi dintre ei. Acesta iti da imediat solutia “avem si televizoare albe” + o “droaie” de caracteristici tehnice care, culmea, descoperi ca sunt diferite cand citesti in cartea tehnica. Si atat. O firma “custom install” {instalare personalizata} gaseste solutia optima de integrare a produsului in functie de cerintele clientului, si chiar mai mult, produsul sa functioneze bine iar sistemul sa fie fiabil. S-ar putea ca in aceste conditii produsul sa fie un pic mai scump? In mod cert, fiindca fata de firmele care doar “plimba cutiile”, noi facem traininguri, invatam si ne pregatim sa oferim solutia buna, ne deplasam de cateva ori la domiciliul clientului si oferim suport dupa ce produsul a fost instalat. Merita? Intrebarea aceasta probabil trebuie sa v-o puneti inainte de a sta cu un televizor pe jos in sufragerie si cu un manunchi de cabluri in mana  J.

Pentru orice intrebari, proiecte, distributie de echipamente sau pentru o simpla idee, te rog sa ne contactezi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *