,

Cui îi este frică de Casa Inteligentă?

Răspunsuri la temerile tale de a trece la o casă inteligentă

Casă inteligentă….hmmm, e plin internetul, televizorul și radioul, iar reclamele dezvoltatorilor imobiliari promit și ele case inteligente. OK…. WTF e o casă inteligentă?

Smart Home: o definiție ce cred eu că exprimă cel mai bine ideea de Smart Home este „mai multe echipamente interconectate și controlate electronic, ce funcționează împreună pentru a oferi o utilizare și experiență cât mai bună locatarului unei case, optimizând consumul energetic”. Mai mult, se dorește ca, în viitor, inteligența artificială să intervină cât mai mult în gestionarea casei prin învățarea obiceiurilor locatarilor și, în funcție de ele, să adapteze toate echipamentele.

Întrebarea care și-o pun multe persoane este : “am eu nevoie de o casă inteligentă cu adevarat?”
Raspunsul este în mod cert “NU” în aceeași măsură în care NU ai nevoie de smartphone. Totuși, dacă ai un smartphone în buzunar (sau în mână și citești acest articol de pe el), s-ar putea ca și o casă inteligentă să fie pe placul și în ajutorul tău.

Acest articol încearcă să răspundă întrebărilor și, mai ales, “fricilor” pe care le-am întâlnit la clienții noștri în cei 12 ani de experiență Smart Home.

Și întrebările ar fi:

  • Sunt atehnic și mă descurc greu cu tehnologia. Dacă îmi instalez o casă inteligentă, o să mă descurc să o folosesc?
    Da, o să-ți fie chiar mai ușor! Și fără Smart Home, tot vei avea echipamente Smart ce trebuie controlate. Calitatea de bază a unei case inteligente este să fie foarte ușor de folosit, chiar și de bunica de 80 de ani.
  • Dacă se ia curentul?
    În momentul în care nu ai energie electrică, nici un echipament electric nu funcționează (cu sau fără Smart Home). În momentul în care revine “curentul”, funcțiile de bază sunt disponibile în 10-20
    secunde, iar cele complexe în maxim 3 minute.
  • Peste 2-3 ani trebuie să schimb tot, deoarece se schimbă tehnologia?
    Nu. Chiar avem proiecte mai vechi de 8 ani în care nu au fost făcute schimbări. Se poate ca anumite facilități sau funcții nou introduse să nu fie disponibile în cazul unui sistem mai vechi, dar asta nu implică updatarea lui.
  • Nu am nevoie!
    Poate că nu ai. Poți să te ridici și să străbați 3m ca să stingi lumina și fără Smart Home. Poți să mergi și pe jos până la lucru și fără mașină☺Sunt două paradigme observate aici, pe care am să le menționez:
  • am putut trăi atâția ani fără, clar nu am nevoie -> adevărat, dar înainte nu aveai minim 15 întrerupătoare în casă (poți să le numeri dacă vrei) și aveai probabil 10% din echipamentele electronice pe care le ai azi.
  • nu vreau să devin leneș -> s-au făcut studii și oamenii nu își schimbă radical felul de a fi (cu mici excepții în cazul unor traume). Dacă ești o persoană activă, nu vei deveni leneș fiindcă nu trebuie să stingi 10 lumini individual când pleci de acasă; dar vei avea mai mult timp pentru ceea ce îți place să faci.
  • Dacă un hacker preia controlul casei mele?
    Dacă cineva spune că acest lucru este imposibil, minte. Pe de altă parte, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mai mică decât să-ți “hackuie” cineva telefonul. Sistemele pe care le folosim noi nu sunt în cloud, astfel că funcționează independent de internet și de posibilitatea ca acestea să fie accesate inopinat, dacă asta îți dorești. Accesul de la distanță se face prin servere supersecurizate. Mai mult, sistemul poate fi programat să te notifice în cazul unor schimbări – primești mail/SMS de fiecare dată când intră cineva în casă.
  • Nu cunosc firmele producătoare
    În continuare, cele mai bune sisteme Smart Home din lume nu sunt firme pe care să le găsești în magazinele retail și s-ar putea să nu fi auzit de ele. Trebuie să faci un mic studiu pe internet pentru a selecta câteva soluții, înainte de a începe. Noi utilizăm produsele a două companii: HDL (a căror produse sunt accesibile ca preț și se regăsesc în proiecte mari, gen hoteluri 7 stele din Dubai sau clădiri NATO) și Control 4, care oferă integrare facilă cu produse terțe (televizoare, receivere, Amazon Alexa sau Google Home) și se regăsesc în casele multor celebrități din USA și din lume precum și în multe proiecte de anvergura. Mai mult, având o colaborare veche, primim ajutor mare în rezolvarea posibilelor probleme, foarte importantă și la punctul de mai jos.
  • Nu cunosc firma instalatoare.
    Probabil cea mai mare problemă la ora actuală, deoarece sunt multe companii care promit tot ce scrie în prospectul unor produse “gadget”, dar la implementare ridică din umeri. Un alt caz este al firmelor “brand” multinaționale care inspiră încredere, dar produsul în sine este doar o parte din instalare. Un caz concret a fost recent cand un “brand” a oferit produsele, iar clientul a fost fericit să le cumpere cu un discount, dar la partea de programare, după 3 săptămâni, cu ajutor de la “centru”, tot nu reușiseră să-i dea de capăt. La o firmă instalatoare este importantă atât seriozitatea (se cam află dacă sunt “țepari”, în general firme de 1-2 ani), experiența atât în instalarea Smart Home și mai ales cu echipamentele care se instalează și, nu în ultimul rând, suportul oferit de firma producătoare și/sau de programatorii experimentați cu adevărat (din țări unde casele inteligente au deja o vechime considerabilă).
  • Îmi construiesc casa acum, dar nu am bugetul integral pentru o casă inteligentă completă.
    Nici o problemă. Cel mai important este să ai infrastructura făcută și vei instala doar echipamentele esențiale. Sistemele oferite de noi sunt modulare și pot fi adăugate ulterior atâta timp cât proiectul este bine făcut.

Câteva sfaturi suplimentare în alegerea unui sistem Smart Home

  • În afară de cazul în care aveți un apartament mic și cu nevoi mici, stați departe de sistemele “gadget” care oferă “totul” la preț mic. Veți descoperi că “totul” nu e chiar posibil și că necesită echipamente conexe scumpe, rezultând un preț similar cu un sistem profesional, dar cu o funcționalitate precară. Și atunci ce e un sistem profesional? Cel mai bun sfat este să cauți dacă există proiecte (adică mai multe, nu unul ☺) mari cu aceste echipamente, dacă există sisteme instalate în locații faimoase sau ale unor personalități (dacă sunt bune pentru ei, sunt bune și pentru voi).
  • Wireless – este cea mai mare greșeală întâlnită. Zilele astea, totul este fără fir așa că îmi fac și eu sistemul Smart Home fără fir. Nu! Wireless e OK atunci când ai un proiect mic, câteva lumini în foișorul din spatele grădinii de adăugat, sau o clădire istorică ce nu permite tragerea altor fire. Dacă ai casa în construcție, te rog, cableaz-o fiindcă e mai ieftin, mai stabil, mai securizat și fără electrosmog.

Ce oferă o casă inteligentă:

  • Eficiență: în mod cert este cea mai bună metodă de a controla eficient toate echipamentele din casă generând economii la consumul de energie și o funcționare corectă pentru a prelungi durata de viață a componentelor.
  • Ușurință în utilizare: toate echipamentele sunt controlate de pe aceeași aplicație și sunt interconectate. Cea mai folosită utilizare este butonul de Goodbye (când pleci de acasă) care cu o singură apăsare poate să: stingă toate luminile din casă, oprește toate echipamentele audio- video (televizoare, recivere, audio-multiroom) sau alte echipamente a căror utilizarea nu e necesară, să comute termostatul la 20⁰C iarna, să tragă roletele exterioare, după 5 minute să închidă ușa de la garaj, yala electronică și să ruleze sistemul de securitate…
  • Confort: ai tot la îndemână, chiar și când nu ești acasă. De câte ori ai ajuns la lucru și te-ai întrebat dacă ai închis sau nu ușa de la casă? ☺
  • Securitate: nu doar casa ta e mai sigură dar și locuitorii ei. Exemplul ar fi când: copii ajung acasă de la școală se poate trimite un mesaj automat către părinți sau se trimite un sms de câte ori se introduce codul de control al ușii.
  • Personalizabilă: practic fiecare buton din casă poate fi personalizat cu funcția dorită: să aprindă o lumină sau un scenariu de lumini, să controleze draperii, temperatura, lumina, porți sau uși, sprinklere sau alarma. Totul se programează astfel încât utilizatorilor să le fie ușor și plăcut să-și controleze casa.
  • Design: închipuie-ți un living normal cu 6 întrerupătoare lumini, termostat, interfon și poate și alte tastaturi, toate înlocuite de 1 singur touch screen. Si dacă nu dorești touch screen, avem butoane programabile din lemn, piatră, metal, marmură, corian sau ilustrabile. Mai mult, cu ajutorul automatizării se pot ascunde echipamentele atunci când nu sunt folosite: televizoare, videoproiectoare, ecrane, boxe, coffee machine, toate apar sau dispar la o simplă apăsare de buton. E cea mai nouă metodă de a avea o integrare în designul dorit al casei.

În pozele de mai jos, câteva din proiectele noastre în care am integrat sistemele smart home. Nu ezita să ne contactezi dacă ai întrebări despre acest domeniu sau dacă vrei și tu o casă inteligentă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *