Coda Audio

Acest articol am vrut sa-l scriem de mult timp, dar ne-am lovit de o problema veche: cum explici in scris ca o boxa suna foarte bine?  Cu toate acestea si cu experientele din ultima perioada, vom incerca sa explicam  de ce Coda Audio merita mai mult decat  toata atentia ta.

Linearrayul Airline LA12 a fost ales pentru concertele lui Elton John

Pentru a explica cel mai bine ar trebui sa fac o comparatie cu modele foarte cunoscute/folosite in Romania, dar din motive etice voi incerca sa evit acest lucru. Ne vom raporta la ceea ce este mai bun in acesta industrie si cu ce este comparata acum Coda Audio: sisteme line array cu firme ca L’Acoustics, d&b audiotechnik, Martin Audio, respectiv Funktion One si Void Acoustic ca sunet de club (sunt firme mari recomandate de ingineri cu mii de ore in domeniu si nu este parerea noastra, dar cu care suntem de acord). Stiu ca pentru unele persoane aceste firme nu spun nimic. Cu toate acestea sunt varful in sunetul de putere mare (mai sunt cateva firme mai mici dar acceptate de unii tehnicieni de sunet– KV2, Fulcrum Acoustic – dar care nu sunt prezente atat de constant in toata lumea, sau firme mari ale caror produse nu sunt constante de-a lungul timpului si a caror performanta este doar multumitoare – evident nu le vom mentiona).

Am sa incep prin a explica de ce Coda Audio nu este foarte cunoscuta ca firma. Coda Audio este parte a producatorului de difuzoare BMS. Poate nici acest nume nu va este cunoscut tocmai fiindca activitatea de baza a acestei firme este sa produca difuzoare de cea mai inalta calitate pentru firme de top care le includ in produsele lor de varf (aproape toate firmele mentionate mai sus folosesc difuzoare BMS).

Mai mult, difuzoarele lor sunt folosite de firme ce produc boxe inclusiv pentru sali de cinema unde calitatea sunetului este esentiala (inclusiv in sali de vizionare a peliculelor Cannes 2016) sau in filarmonica. Difuzoarele lor concentrice au fost revolutionare, iar difuzoarele de inalte folosite in TiRay sunt de asemenea o “opera de arta” alaturi de subwooferele cardioide. Fiindca prin Coda Audio firma BMS facea concurenta tocmai firmelor care erau clientii lor principali, au decis ca promovarea sa fie minima, singura reclama fiind tocmai produsul foarte bun. Strategia a dat roade, astfel ca in Europa liniile de sunet Coda Audio sa fie acceptate de orice artist, fiind optiunea a doua dupa L’Acoustics sau d&b. Mai mentionam faptul ca desi au aceleasi difuzoarele ca in sistemele de top, Coda Audio au pretul semnificativ mai mic, amplificare asemanatoare, iar instalarea boxelor in line array este foarte usoar de realizat.

Nu in ultimul rand, sistemul de putere mare AiRay lansat in 2015 a fost considerat cel mai bun prezentat la ProLight & Sound  Frankfurt 2016 iar a caror calitati sunt prezentate mai jos.

Inainte de detalii tehnice si istoric o sa povestesc trei intamplari :

– una este despre un instrumentist cu experienta, care preda muzica si care are mii de ore de prestatii live la activ. Intamplator am sponzorizat un eveniment, sonorizandu-l cu 2 boxe Coda Audio. Domnul a fost putin nemultumit deoarece erau doar 2 boxe si nici macar E… sau D… Dupa ce a inceput sa cante nu s-a mai putut opri si ne-a spus ca este cel mai bun sunet pe care l-a auzit vreodata iar instrumentul lui nu a sunat niciodata atat de bine din alte boxe. Dupa concert atat a insistat incat a trebuit sa le lasam boxele acolo inca o saptamana.

– a doua este de la un mare targ audio international. Intamplator am ajuns sa vorbim cu cea mai buna firma de boxe de putere mare facute special pentru exterior (in opinia noastra). Cand au auzit ca reprezentam Coda Audio, desi sunt intr-un fel in concurenta, reprezentantul acestei firme a vorbit neintrerupt despre cat de mult a fost impresionat de modelul ViRAY si ca in opinia lui si al mai multor prieteni de-ai lui tot specialisti audio, ViRAY are cel mai bun sunet fata de oricare alt produs similar;

– ce-a de a treia este despre un instrumentist mai in varsta care dupa ce a ascultat aceste boxe acum 5 ani la noi,  vine si acum constant, daca nu sa le inchirieze, macar sa le vada :).

Boxele bune sunt ca vinul bun: nu iti dai seama cat e de bun pana nu gusti o data. De asemenea, dupa ce bei mai multe pahare de vin de calitate, a doua zi nu te doare capul. Exact la fel si cu boxele foarte bune – dupa o noapte de nunta/club/concert a doua zi nu te doare capul (cu exceptia cazului in care diverse lichide s-au amestecat necontrolat in stomacul tau)

Produsele Coda Audio pot fi folosite in sisteme fixe, portabile, sisteme pentru concert si sunet de club.

Produsele lor sunt prezentate detaliat pe site-ul lor codaaudio.com  dar aici vom prezenta cateva dintre ele:

–          D5 – este o boxa de mici dimensiuni (modelul tube din aluminiu este  mai mic decat un PAR56) cu un difuzor coaxial de 5″+ 1″, raspuns in frecventa 90 Hz – 30 kHz (-3dB) si putere AES de 125W !! cu varf de 500W. Este ideal pentru locatii mici gen pub/bar, care nu vor o amprenta mare a boxelor, dar care au nevoie de putere in anumire momente. Impreuna cu PW12A (bas activ de 12” cu amplificatoare digitale B&O) creaza seturile D-Core2.9 si 2.10 care sunt sistemele ideale pentru aceste locatii. Sunt disponibile si ca difuzor de tavan sau in carcasa de lemn.

–          D20 este o boxa mai speciala deoarece a fost conceputa ca o boxa pentru spatii mici dar cu o calitate ridicata. Functioneaza ca un monitor de studio a carui raspuns este foarte liniar si nu este limitat sub 60Hz cum sunt majoritatea boxelor de banda larga, rezultand un bas foarte curat si bogat in frecvente joase. Are 3 cai 12” woofer + 8”/1.75” coaxial avand 1000W si 133 dB.

–          CoRAY4i este o alta boxa deosebita fiind o coloana cu unghi orizontal de dispersie selectabil si acoperire verticala asimetrica ((1° sus, 11° jos), astfel ca sunetul poate fi trimis exact unde este nevoie, fara reflexii majore. Configuratia este pe 2 cai cu 4 difuzoare de 5” pentru frecventele joase si 2 difuzoare planare de inalta calitate de 4” pentru frecventele inalte. Puterea AES700W.

–          G500 seria cea mai folosita in sonorizarile mici gen nunti DJ sau formatii, mici sisteme mobile, baruri etc. Topurile G512-96/ G515-96 de 12” si 15” de 600W sunt completate de subwoofere de 15” si 18“ de 1200W. Sunetul este foarte clar si precis, trimis printr-un horn eliptic rotabil 90°x60° pentru frecventele inalte. Pentru putere mai mare, seria G700 ofera in aceleasi cutii difuzoare cu puterea de 1000W

–          TiRAY este cel mai mic sistem line array fiind solutia perfecta pentru spatiile unde fidelitatea este absolut necesara, fiind instalate in sali de spectacole, teatre, cluburi pana la sisteme principale sau secundare pentru concerte. Modulul TIRAY pentru frecvente medii-inalte este compus din doua difuzoare de 5” si unul deosebit, planar de 5” avand 300W, 100° orizontal si max SPL inalte de 139dB la doar 9.9 kg. Un numar de 24 bucati pot fi instalate intr-un sir. Modulul TILOW este extensia pentru bas, de asemenea suspendabila, de 1000W AES si varf de 135dB.

–          ViRAY  este solutia pentru sonorizarile in spatii mai mari la care sunetul trebuie controlat bine si trimis la distante medii si mari. Aceste sisteme s-au remarcat prin claritatea la volum/nivel mare si nu in ultimul rand cu seria SC  de subwoofere controlate prin senzor ce au control extraordinar pentru frecventele joase si capacitatea de a reda frecventele joase doar in fata, eliminand astfel un sunet aglomerat si probleme cauzate de prea mult bas in spatele boxelor.

–  AiRay – datele tehnice le gasiti aici de aceea vom vorbi doar despre ceea ce este diferit la acest line-array. Este un sistem putere mare dar care suna foarte bine (multe persoane au spus ca a fost cel mai bun sistem prezentat afara la Prolight & Sound 2016) dar este foarte mic. Dimensiunile reduse duc la costuri mai mici de transport prin volum mai mic, se instaleaza de doar doi tehnicieni si accepta mai multe unitati agatate intr-un array – oferind presiunea unui sistem de putere mare cu facilitatile unui sistem compact. Dimensiuni asemanatoare unei boxe echipata cu 8”, putere AES 2000W joase cu 300W medii/inalte, varf de 148dB cu doar 40kg si cu un pret avantajos comparat cu sisteme asemanatoare. Aceasta adaptabilitate este completata de faptul ca sistemele de prindere sunt comune pentru AiRay, subwoofere precum si ViRay folosit pentru fill. Acest sistem este usor de folosit si integrat atat pe stadioane mari cat si la evenimente corporate, teatre sau cluburi. Nu in ultimul rand, in cazul cladirilor vechi unde greutatea suportata de tavan este mica, sistemele de presiune mare erau excluse pana la aparitia AiRay.

–          KTV SOUNDBAR este un soundbar !! de putere mare fiind singura solutie pentru ecrane LED, proiectii in aer liber etc, iar OMNIO5 este o solutie pentru acoperire 360° de fidelitate mare si acoperire uniforma in spatii deschise.

–          Pentru a obtine maximul de la aceste boxe este necesar ca sunetul sa fie procesat si amplificat de sistemele proprietare de amplificare Linus si C3/C5 foarte versatile, cu multe facilitati si controlabile pentru a obtine maximul in orice locatie.

LINUS LIVE SOFTWARE face configurarea line array-urilor usoara si precisa.

 

Pentru o configurare usoara, Coda Audio va ofera solutii de sisteme posibile si recomandabile, dintre care sa alegeti cel mai bun in functie de cerinte.

Toate difuzoarele si boxele CodaAudio sunt fabricate in fabrica lor din Germania, iar partea electronica este fabricata in Europa, avand contract cu cele mai bune firme din acest sector.

Obiectivele Coda Audio :

–          Sunetul este pasiunea lor, fara compromis. Inovatia este primordiala, de aceea au foarte multe brevete pentru produse extraordinare, fiind deschizatori de drum din multe puncte de vedere.

–          Produsele lor sa fie la cel mai inalt nivel, dar la un pret competitiv, asigurand amortizarea rapida a produselor.

–          Coda Audio publica doar date tehnice REALE. Daca altii folosesc un marketing extins in date tehnice nerealiste, Coda se rezuma la performante exprimate in mod clasic.

–          Produsul e conceput corect fizic si tehnic. Crossover cu punct de trecere cat mai jos pentru cuplare mai buna precum si o amplasare cu mai putine probleme a sistemului.  Front de sunet coerent (cilindric sau sferic).

–          Toate produsele, si cele din sistemele mici au difuzoare cu cursa lunga pentru distorsiuni putine la nivel mare.

–          Fiecare produs este parte a unui sistem, intotdeauna fiind disponibila o solutie completa.

Testimoniale:

“I’m really excited about the quality of the sound, as are the Zornik band members”
“It is a very straightforward system to set up,”
http://eli-audio.com/Articles/CodaAirline/index.html

“Big fan of V-dosc/K1, Martin Audio MLA (and compact), and probably quite unknow still, but what REALLY blew me away was Coda Audio LA12 and ViRay.”
https://www.gearslutz.com/board/live-sound/837722-large-format-pa-systems-preferences.html

“I recently listened to Coda Audio’s Viray and got really impressed. IMO it sounded better than Kiva. ”
http://forums.prosoundweb.com/index.php/topic,150613.msg1381466.html#msg1381466

“The coda audio la12 on sc8 sounds amazing. The airline stuff indeed. IMHO Coda is one of the top now. Future will show what happens then. I hope to hear then more often on events”
http://forums.prosoundweb.com/index.php/topic,1654.msg9929.html#msg9929

http://ziogiorgio.com/2013/05/02/coda-audio-enjoys-outstanding-prolightsound/

http://www.prosoundnetwork.com/article/coda-audio-to-debut-at-infocomm/17891

http://www.installation-international.com/coda-audio-makes-infocomm-debut/

http://www.audio-times.com/audiotimes/2012/10/18/coda-audio-launches-viray-with-ddp-dual-diaphragm-planar-wave-driver-technology/

http://www.psneurope.com/omd-sonic-weaponry-at-hamburg-docks/

http://www.adlib.co.uk/adlib-designs-supplies-first-coda-viray-uk-installation-at-liverpool-philharmonic-hall/

http://www.psneurope.com/airay-vision-coda-audio-launches-a-new-category-in-line-arrays-in-cologne/

http://www.audiomediainternational.com/live/adlib-debuts-new-coda-airay-with-ella-henderson/05212

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Mai multe produse Coda Audio sunt prezentate aici. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *