Sonorizarea ambientala rezidentiala

…cum să ai un sunet extraordinar în curtea ta (și să-ți faci vecinii invidioși toată vara)

“Copiii sunt la școală, gazonul este sub control, iar grătarul este gata pentru a alimenta un flux nesfârșit de rude și prieteni neașteptati. Ești gata pentru vară! Dar nu ai dori să treci la un alt nivel în acest an? Cum ar fi să adaugi niște boxe de exterior în rețeta acestei veri perfecte? Vara are nevoie de o coloană sonoră și, în afară de asta, ce cale mai bună ai să o gonești din curte pe mătușa Frusina atunci când te umilește în fața copiilor cu povești incomode ale copilăriei tale? 🙂 ”


Scopul acestui articol este de a te ghida în alegerea unui sistem de sunet pentru spațiul exterior din jurul casei, pe care toți încercăm să-l folosim cât mai mult, din Aprilie până în Noiembrie. Bineînțeles, cei care iubesc frigul sau zăpada se pot bucura de performanțele acestor boxe și în lunile de iarnă.

Menționăm că produsele recomandate și prezentate în acest articol sunt exclusiv distribuite de DeBoot & AVDesign și reprezentanți în România, iar recomandarea o facem în urma experienței acumulate.

De asemenea, boxele prezentate au fost proiectate și sunt capabile să funcționeze în exterior cu performanțe ridicate, o lungă perioadă de timp. Iți recomandăm ca, înainte de a cumpara un sistem de sunet pentru exterior, să verifici dacă este rezistent la intemperii, altfel s-ar putea ca durata de funcționare să fie de câteva … grătare, iar calitatea sunetului să fie inferioară.

Înainte de achiziționare,  trebuie să te hotăresti ce suprafață vrei să sonorizezi. În funcție de importanță, am împărțit aceste spații în 3 categorii:

– cel mai important este locul în care iți stai cea mai mare perioadă din timpul petrecut în exterior: terasa acoperită sau bucătăria de vara și, cu o creștere din ce în ce mai mare în ultima perioadă, zona de vizionare a filmelor în exterior, cu sunet surround sau nu;

– a doua ca importanță sunt zonele în care ai activitați ocazionale: spațiile verzi/gazonul unde se joaca copiii sau se pun sezlong-uri pentru bronzare, alei pentru plimbări sau jogging, zona grătar sau zona din jurul piscinei;

– cea de a treia este restul grădinii ce permite savurarea unui fundal sonor ambiental oriunde te afli în curte.

În zonele cu vegetatie abundenta, boxele tip piatra, cele ingropate sau cele la nivelul solului se pierd cu usurinta in peisaj.

După ce ai ales zonele care doresti să le sonorizezi și înainte de luarea unei decizii finale, trebuie să ții cont de câteva aspecte care pot prelungi viața boxelor:

– dacă nu este specificat că sunt fabricate în mod special cu rezistență sporită la îngheț/dezgheț și nu ai nevoie, demontează-le pe perioada iernii;

– la amplasare, nu le orienta cu difuzoarele/sita în sus;

– dacă doresti instalarea pe o terasă, amplasează-le pe casa sub streașină sau ferite de ploaie;

Înainte de a prezenta modele propriu-zise, trebuie să iei în calcul cablurile de boxe: dacă ai o curte mare, cu trasee mai mari de 30 metri, gandeste-te si la instalarea unui sistem profesional pe 100V – în felul acesta pierderea semnalului pe cablu va fi mult redusă. Cablurile trebuie să fie speciale pentru exterior (există cabluri de boxe care pot fi îngropate direct în pământ) și cât mai groase.

Nu în ultimul rand, amplificarea. Poate fi zona 2 de pe receiverul pe care deja îl ai sau amplificatoare separate din sistemul multiroom (aici chiar ar trebui să vă sfătuiți cu un specialist).

Și acum, să trecem la prezentarea produselor:

– cele mai uzuale sunt cele amplasate pe perete sau sub streașină cum ar fi : SpeakerCraft OE6, Proficient Audio AW525, RBH MC-6AWTruAudio OP-6.2,  Terra Speakers TR60-MT, Triad Speakers OD26. Amplasarea a 2 boxe cu pastrarea stereofoniei este recomandata, dar acolo unde nu este posibil se poate instala doar una ( avand și varianta stereo SpeakerCraft OE6DT ). Pentru terasele acoperite exista variante foarte bune de difuzoare de tavan rezistente la exterior cum ar fi SpeakerCraft Profile sau  Beale CW6-MB. Aceste boxe sunt de obicei albe sau negre;

Speakercraft oferă și orientarea suplimentara a difuzoarelor de înalte

– o variantă preferată atât de proprietari cât și de designeri și peisagiști, sunt boxele “invizibile”. Acestea pot fi cele de grădină îngropate, cu sunet răspândit de jur imprejur și cu un adaus de bas pentru doritori, de la SpeakerCraft OG-6TruAudio AS1, Triad Garden Array,  Subwooferul poate fi îngropat SpeakerCraft SC-BT-12 (cel mai putenic), TruAudio Subterrain sau amplasat pe terasa TruAudio Hardscape, Triad GA10 SUB. SpeakerCraft Terrazza oferă o variantă de subwoofer și patru sateliți ce se poate conecta la un simplu amplificator stereo – cu subwoofer îngropat SC-TERR-4.1-BU sau de podea SC-TERR-4.1-HS.

SpeakerCraft – satelitul și subwooferul ascunse în aranjamentele florale

– pentru persoanele care doresc elemente adiționale de decor în grădină, sunt disponibile boxe în formă de piatră SpeakerCraft RS-6, TruAudio RKD-8,  RBH R8, sau în formă de suport de flori SpeakerCraft PS6S. O altă variantă foarte bună sunt boxele de la Terra Speakers LS.32 care sonorizeaza aleile și asigură iluminarea lor. Coda Audio Omnio5 ofera dispersie 360° cu un sunet puternic si clar.

Terra Speakers în varianta medie ca înălțime

– în spațiile deosebite sau ce necesită o personalizare a culorii, materialului sau chiar o formă alternativă, Architettura Sonora și Garvan Acoustic oferă boxe înalt calitative din materiale sau cu aspect de piatra, metal, lemn și cu diverse texturi la alegere. Multiple opțiuni pot fi adăugate cum ar fi iluminarea sau suporți diverși;

– în cazul unor condiții speciale, zone de munte sau în care vremea rece este preponderentă, cu zăpadă multă și în care boxele nu se pot scoate în timpul iernii, recomandăm alegerea unor produse extraprotejate, cum ar fi Terra Speakers și DNH.

În cazul în care sunetul nu este de ajuns, se pot instala televizoare speciale de exterior ce rezistă la intemperii și au o luminozitate crescută, în cazul în care soarele bate direct  Aquavision și Videotree. De asemenea se poate alege și un ecran LED de lux portabil Stealth Acoustics. Pentru cei care isi permit luxul absolut, C’Seed au varianta cea mai buna atat pentru sunet cat si pentru imagine. Cea mai usoara solutie pentru un ecran mare este un ecran electric pentru videoproiectie Screen Innovations Solo 3 Outdoor la care trebuie sa adaugi un videoproiector.

Pentru o integrare și control perfect, dacă ai și o casa inteligentă gen ELAN, alegerea muzicii, volumul pentru fiecare zonă în parte, schimbarea filmelor sau a canalului TV se face foarte ușor de pe telefonul mobil.

Suplimentar se pot instala suporți electrici pentru televizoare care le ascund când nu sunt folosite sau lift de exterior pentru a ascunde echipamentele electrice din terasă în mobilier – expresor, dozator bere etc.

Pentru detalii, proiecte sau prețuri pentru produsele de mai sus, te rugăm să ne contactezi.

Și acum … bucura-te de vară !!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *