Sonorizarea ambientala rezidentiala

…cum să ai un sunet extraordinar în curtea ta (și să-ți faci vecinii invidioși toată vara)

“Copiii sunt la școală, gazonul este sub control, iar grătarul este gata pentru a alimenta un flux nesfârșit de rude și prieteni neașteptati. Ești gata pentru vară! Dar nu ai dori să treci la un alt nivel în acest an? Cum ar fi să adaugi niște boxe de exterior în rețeta acestei veri perfecte? Vara are nevoie de o coloană sonoră și, în afară de asta, ce cale mai bună ai să o gonești din curte pe mătușa Frusina atunci când te umilește în fața copiilor cu povești incomode ale copilăriei tale? 🙂 ”


Scopul acestui articol este de a te ghida în alegerea unui sistem de sunet pentru spațiul exterior din jurul casei, pe care toți încercăm să-l folosim cât mai mult, din Aprilie până în Noiembrie. Bineînțeles, cei care iubesc frigul sau zăpada se pot bucura de performanțele acestor boxe și în lunile de iarnă.

Menționăm că produsele recomandate și prezentate în acest articol sunt exclusiv distribuite de DeBoot și reprezentanți în România, iar recomandarea o facem în urma experienței acumulate.

De asemenea, boxele prezentate au fost proiectate și sunt capabile să funcționeze în exterior cu performanțe ridicate, o lungă perioadă de timp. Iți recomandăm ca, înainte de a cumpara un sistem de sunet pentru exterior, să verifici dacă este rezistent la intemperii, altfel s-ar putea ca durata de funcționare să fie de câteva … grătare, iar calitatea sunetului să fie inferioară.

Înainte de achiziționare,  trebuie să te hotăresti ce suprafață vrei să sonorizezi. În funcție de importanță, am împărțit aceste spații în 3 categorii:

– cel mai important este locul în care iți stai cea mai mare perioadă din timpul petrecut în exterior: terasa acoperită sau bucătăria de vara și, cu o creștere din ce în ce mai mare în ultima perioadă, zona de vizionare a filmelor în exterior, cu sunet surround sau nu;

– a doua ca importanță sunt zonele în care ai activitați ocazionale: spațiile verzi/gazonul unde se joaca copiii sau se pun sezlong-uri pentru bronzare, alei pentru plimbări sau jogging, zona grătar sau zona din jurul piscinei;

– cea de a treia este restul grădinii ce permite savurarea unui fundal sonor ambiental oriunde te afli în curte.

În zonele cu vegetatie abundenta, boxele tip piatra, cele ingropate sau cele la nivelul solului se pierd cu usurinta in peisaj.

După ce ai ales zonele care doresti să le sonorizezi și înainte de luarea unei decizii finale, trebuie să ții cont de câteva aspecte care pot prelungi viața boxelor:

– dacă nu este specificat că sunt fabricate în mod special cu rezistență sporită la îngheț/dezgheț și nu ai nevoie, demontează-le pe perioada iernii;

– la amplasare, nu le orienta cu difuzoarele/sita în sus;

– dacă doresti instalarea pe o terasă, amplasează-le pe casa sub streașină sau ferite de ploaie;

Înainte de a prezenta modele propriu-zise, trebuie să iei în calcul cablurile de boxe: dacă ai o curte mare, cu trasee mai mari de 30metri, gandeste-te si la instalarea unui sistem profesional pe 100V – în felul acesta pierderea semnalului pe cablu va fi mult redusă. Cablurile trebuie să fie speciale pentru exterior (există cabluri de boxe care pot fi îngropate direct în pământ) și cât mai groase.

Nu în ultimul rand, amplificarea. Poate fi zona 2 de pe receiverul pe care deja îl ai sau amplificatoare separate din sistemul multiroom (aici chiar ar trebui să vă sfătuiți cu un specialist).

Și acum, să trecem la prezentarea produselor:

– pentru amplasarea pe orice perete sau sub streașină sunt disponibile RBH AO520TruAudio OP-6.2Origin Acoustic OS64Terra Speakers AC16, Triad Speakers OD26. Amplasarea a 2 boxe cu pastrarea stereofoniei este recomandata, dar acolo unde nu este posibil se poate instala doar una. Pentru terasele acoperite exista variante foarte bune de difuzoare de tavan rezistente la exterior cum ar fi Beale IC-6. Dintre boxele de mai sus, varianta cu sunetul cel mai bun (fidelitate și detaliu asemănător unei boxe de interior) este Origin Acoustic OS64;

RBH MC-6AW boxe de exterior cu un sunet detaliat, componente de inalta calitate si putere mare 130W

– o variantă preferată atât de proprietari cât și de designeri și peisagiști, sunt boxele “invizibile”. Acestea pot fi cele de grădină îngropate, cu sunet răspândit de jur imprejur și cu un adaus de bas pentru doritori, de la TruAudio AS1, Triad Garden Array, Origin Acoustic AS41SYS (probabil cea mai bună variantă). Alternativa ar fi îngroparea boxelor în perete cu sonorizarea teraselor sau spațiilor adiacente casei, cu difuzoare Amina. Subwooferul poate fi îngropat ca la TruAudio Subterrain sau amplasat pe terasa TruAudio Hardscape, Triad GA10 SUB sau Origin OSUB10P.

TruAudio AS1- instalat pe un suport la nivelul solului, și bas-ul al cărui port de extindere se vede la suprafață, corpul voluminos fiind îngropat.

– pentru persoanele care acceptă elemente adiționale de decor în grădină, sunt disponibile boxe în formă de piatră TruAudio RKD-8,  RBH R8,Earthquake Granite-10D + 52. O altă variantă foarte bună sunt boxele de la Terra Speakers LS.32 care sonorizeaza aleile și asigură iluminarea lor. Coda Audio Omnio5 ofera dispersie 360° cu un sunet puternic si clar.

– cea mai simplă metodă de sonorizare, ce nu necesită nici un cablu este varianta fără fir și cu acumulatori de la Soundcast ce conține 8 difuzoare, conexiune prin bluetooth, multizonă.

Soundcast – cel mai bun sistem mobil de exterior. Varianta cea mai mică Melody – cu acumulator pentru 20 ore de muzică continuă, 8 difuzoare pentru sunet 360 grade și conexiune wireless.

– în cazul unor condiții speciale, zone de munte sau în care vremea rece este preponderentă, cu zăpadă multă și în care boxele nu se pot scoate în timpul iernii, recomandăm alegerea unor produse extraprotejate, cum ar fi Terra Speakers și DNH.

În cazul în care sunetul nu este de ajuns, se pot instala televizoare speciale de exterior ce rezistă la intemperii și au o luminozitate crescută, în cazul în care soarele bate direct  Aquavision. De asemenea, pentru un surround în exterior se poate alege un ecran video cu LED ARCH, un ecran LED de lux portabil Stealth Acoustics. Pentru cei care isi permit luxul absolut, C’Seed au varianta cea mai buna atat pentru sunet cat si pentru imagine. Cea mai usoara solutie este un ecran electric portabil cu acumulatori pentru videoproiectie Screen Innovations Solo cu material ce respinge lumina ambientala si care poate fi instalat temporar aproape oriunde si la care trebuie sa adaugi un videoproiector.

In cazul unui sistem video recomandam un soundbar de exterior pentru pastrarea sunetului surround : TruAudio Slim H2O sau unul de putere mai mare Coda Audio KTV Soundbar

Pentru o integrare și control perfect, dacă ai și o casa inteligentă gen Control4, alegerea muzicii, volumul pentru fiecare zonă în parte, schimbarea filmelor sau a canalului TV se face foarte ușor de pe telefonul mobil.

Suplimentar se pot instala suporti electrici pentru televizoare care le ascund cand sunt oprite sau lift de exterior pentru a ascunde echipamentele electrice din terasa in pult – expresor, dozator bere etc.

Pentru detalii, proiecte sau prețuri pentru produsele de mai sus, te rugăm să ne contactezi.

Și acum … adă berea!!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *