Diferente intre sistemele tip casa inteligenta

Vreau sa-mi instalez un sistem tip casa inteligenta dar nu stiu care sunt diferentele intre sisteme…

Avand deja multi ani de cand reprezentam Control4 in Romania, am prezentat sistemul multor persoane, iar una dintre intrebarile frecvente este “Cu ce este mai bun decat alt sistem fiindca eu am vazut pe internet un sistem cu ….lei”. De aceea m-am hotarat sa explic un pic care este diferenta intre sisteme.

Control4 este sistemul care-l reprezentam pe langa altele mai simple, dar, ca sa nu iscam reactii poate negative, vom raporta totul la acest sistem. Control4 au fost cei care au inceput revolutia sistemelor smarthome introducand primele sisteme complexe al caror pret nu-l depasea pe cel al casei, cu programarea mult simplificata (costuri mai mici ale manoperei) si echipamente retrofit (adica scoti intrerupatorele de lumini vechi si le inlocuiesti cu dimmerele controlabile noi). Au fost niste pionieri acum 10 ani si au reusit sa se mentina inovatori castigand in fiecare an numeroase premii pentru produsele, serviciile si sistemele produse, oferind valoare pentru pretul platit.

Am sa fac o paranteza referindu-ma la comentariile gasite pe internet, in Romania vis-à-vis de sistemele smart-home (comentariile erau la promovarea unei alte firme si sunt  relevante doar ca si mod de gandire de la noi din tara) – sunt multi asa zisi “clienti” care citesc din diverse locuri de pe internet diverse articole unde o persoana a luat cel mai ieftin calculator de pe piata (Raspberry Pi sau similar), l-a conectat prin bluetooth sau alte WiFi cu cele mai ieftine modele de relee  sau sisteme de interconectare, si-a facut singur driverele de control si a publicat un pret pentru toate casa de, sa zicem 800$ (de asemenea, un produs achizitionat LEGAL din USA, are costuri de transport de 20-70%, vama 2-10%, alte taxe de manevrare, comisionari vamali etc 2-8% iar peste tot pretul se adauga evident TVA-ul care nu este afisat niciunde in site-urile din USA, astfel ca de fapt adaosul unui comeciant este acelasi, doar taxele mai mari). Pornind de la astfel de postari, toti se plang de preturile foarte mari, de firmele romanesti care isi pun adaosuri colosale si vor sa le ia ultimul ban!!! Vom explica, pentru cei care pot intelege, care este diferenta:

  •  Sistemele DIY (do it yourself – care le faci singur) fata de cele de firma sunt ca si cum ai compara o Dacie 1300 “tunata” cu un Audi, Mercedes etc. Ce nu se scrie in bloguri este de cate ori acel sistem a cazut, sau nu asculta de comenzi, sau se comporta altfel decat ar trebui. Persoanele care fac astfel de sisteme sunt in general entuziasti care isi petrec apoi mii de ore facand drivere, corectand sistemul, adaugand diverse module sau accesorii fiindca asta este placerea lor si aceasta activitate le face placere. Pentru toti ceilalti exista sisteme de firma, testate si optimizate pentru ca experienta utilizatoriului sa fie cat mai placuta.
  • Pretul – pe langa explicatia de mai sus privind costul produsului si diferenta intre pretul afisat in USA si Europa mai sunt 2 aspecte care nu sunt intalnite pe internet,dar sunt foarte reale si care de fapt influenteaza pretul final : 1. Preturile afisate pe sisteme (de exemplu o casa si-a instalat in sistem smart-home in valoare de 50000$) nu contin manopera, doar produsele 2. In USA si Europa, pretul unei ore de programare a unui sistem este de minim 50 Euro dar o medie este mai aproape de 100 Euro. De aceea, ca metoda de promovare, unele companii practica preturi mici la unele echipamente (chiar mai mici decat au voie sa publice) dar costurile de programare sunt aproape cat sistemul. In Romania costurile de programare sunt aproape incluse in preturile sistemelor sau nu depasesc 10-20% in general. Dar fiindca firmele sunt obligate sa-si faca traininguri care costa, sa plateasca taxe, sa faca deplasari nenumarate catre clienti etc putem spune ca pretul produsului impreuna cu instalarea este mult prea mic fata de cat ar trebui sa fie si fata de pretuirile finale din tarile vestice cu care ne comparam.

Ca totul in aceasta lume, nici sistemele Smart Home nu sunt la fel (mai jos este o comparatie mai detaliata intre un sistem de control vs automatizare) astfel:

  • La baza sunt sistemele simple de control. Acestea pornesc de la sisteme simple gen comanda fara fir ca a pionierilor de la X10 pana la sisteme un pic mai complexe cum ar fi cele de la Bticino, cu care se poate controla un echipament prin apasarea unui buton sau crearea unei scene (apesi un buton si se aprind 3 lumini). Aceste sisteme nu pot forma singure o casa inteligenta, dar pot fi controlate de alte sisteme mai “destepte”
  • Urmatoarea categorie este cea in care se afla majoritatea firmelor producatoare de pe piata in acest moment si care pot face, cu multe limitari, anumite functii de automatizare. In general aceste firme s-au orientat spre un pret mic si de aceea au trebuit sa aleaga anumite echipamente care sa le controleze, de ex: Fibaro controleaza mai mult lumini/prize, senzori si alarma/CCTV, Iridium si iRule s-au orientat spre multimedia, iar altele au luat putin din fiecare. Sistemele sunt mai mult sau mai putin stabile, au controller propriu sau necesita un calculator cu un soft de control, pot sau nu sa fie controlate de la distanta (in siguranta), sunt limitate in echipamentele sau protocoalele pe care le pot controla si … majoritatea nu au telecomenzi pentru sistemul multimedia (majoritatea spuneti ca nu e o problema atat timp cat ai o aplicatie pe telefonul mobil, dar sa nu uiti asta cand primesti un telefon important si trebuie in acel moment sa dai televizorul mai incet fiindca fiica ta l-a dat pe Smiley la maxim, sau cand trebuie sa pornesti telefonul de fiecare data cand trebuie sa schimbi postul – daca te tine bateria). Aceste sisteme au si cateva puncte forte ( in special pretul si controlul pentru anumite echipamente) si in general pot fi controlate de sisteme performante gen Control4, fiind o solutie buna atunci cand vrei mult imediat, dar bugetul initial nu o permite si faci o concesie, de exemplu, la controlul luminilor.
  • Categoria greilor este cea care poate crea o casa inteligenta in adevaratul sens al cuvantului. Casa ta poate fi automatizata (vezi mai jos) si poate controla aproape orice si actiona singura in functie de programarea dorita (dupa cum mai spunem cateodata, nu il poate controla  pe nea Nicu, dar se poate crea un sistem automat care sa-i dea o bere dupa ce a tuns gazonul). Printre aceste sisteme se numara Control4, AMX, Crestron, KNX si inca cateva. Voi enumera functii Control4, dar majoritatea functiilor pot fi facute de toate sistemele din aceasta categorie, prin echipamentele proprii sau cu ajutorul altor echipamente de la alte firme (vezi primele doua categorii): poate controla lumini (wireless sau cu fir), butoane cu functii personalizate, controleaza sistem multiroom audio si video, sistem multimedia in oricate camere e necesar, controlul sistemului de securitate si al camerelor video, yala inteligenta, temperatura prin incalzire sau racire chiar in sisteme complexe, sisteme gen spa/piscina/sauna, monitorizarea si controlul energiei, trimite email sau SMS cand este necesar, controlul irigatiei, portilor, usilor, senzori, relee …. si daca doriti chiar al apei din cada, al frigiderului sau al cuptorului, acestea fiind cateva din functiile principale. Toate functiile de mai sus si altele pot fi configurate astfel incat casa sa reactioneze singura, automatizat, in functie de cerinte – de exemplu cand porneste alarma sa se aprinda luminile in curte, in sistemul de sunet sa se auda “POLITIA- Stati pe loc!”, becurile de la parter sa faca ca un stroboscop si, de ce nu, sa porneasca stropitorile in curte …  Sistemul este modular, astfel ca se poata instala initial doar intr-o camera sau doua, extinzandu-se in timp. Control4 costa in functie de cat de mult vrei sa controlezi si cat de mare e proiectul, cu preturi intre 2000 si 1 milion de euro, fiind insa cel mai ieftin din aceasta categorie.

Internetul nu este intotdeauna cel mai bun loc de unde sa iti iei toate informatiile, daca nu le verifici. Inainte de a lua o decizie, verifica sursele, cauta ce spun profesionistii adevarati, cu ore in spate de instalare si cu traininguri in domeniu. Noi am incercat prin acest articol sa te ajutam sa faci un pas in fata catre o decizie buna.

Avand in vedere cele de mai sus, cantareste bine ce vrei sa controlezi, cum vrei sa controlezi, cand si cum vrei sa te extinzi, daca o diferenta mica de pret este justificata si alege cel mai bun sistem pentru tine!

Diferenta intre control si automatizare

Este de fapt foarte simpla, dar pentru cineva care nu este in domeniu, poate genera confuzie. In special in Romania, termenul de automatizare a fost gresit folosit, astfel o cautare pe Google va genera o gramada de porti de intrare sau garaj ?!?

Vom incerca o explicatie simpla si cu cateva exemple:

  • Control – este operarea unui echipament ce necesita actiunea unei persoane o singura data. Un exemplu ar fi cand cineva aprinde sau stinge lumina folosind un sistem de control fara fir (apasand Pornit/Oprit pe telecomanda este ceea ce utilizatorul ii “spune” luminii sa faca), in timp ce un sistem de automatizare poate face acest lucru automat. Exemple de echipamente ce pot fi controlate : lumini, deschiderea unei ferestre electrice (Velux), rulouri sau draperii electrice, aer conditionat, usi garaj sau porti, pompe apa, irigare … etc
  •  Automatizare – o definitie ar fi : operare controlata automat a unui aparat, proces sau sistem, de catre un echipament mecanic sau electric ce ia locul muncii sau interactiunii umane. Practic automatizarea este un sistem de echipamente ce interactioneaza unul cu celalalt pentru a executa anumite operatiuni in mod automat, fara interactiunea utilizatorului. Acestea sunt controlate de un aparat inteligent ce ia in calcul diverse variabile cu ajutorul senzorilor sau valorilor primite pentru a actiona anumite echipamente cu o anumita actiune.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *